Nyheder fra fiskepleje.dk
Her følge med i hvad der rører sig ved bl.a DTU Aqua, Naturstyrelse m.m
- Ny nøglefiskerrapport: De traditionelle fisk er næsten væk
Traditionelle danske fisk som skrubber og ålekvabber er gået stærkt tilbage. Det dokumenterer den nyeste nøglefiskerrapport, hvor DTU Aqua i samarbejde med frivillige fiskere gennem 20 år har overvåget, hvordan det står til med fiskene i vores fjorde og kystnære farvande.
- Brakvandsgedder og brakvandsaborrer ved Sydsjælland skal have det meget bedre
Nye anbefalinger beskriver, hvordan man kan genskabe store livskraftige bestande af gedder og aborrer i brakvandsområderne omkring Sydsjælland, Møn, Lolland og Falster. Anbefalingerne er udarbejdet af myndigheder, sportsfiskere og forskere i fællesskab.
- Hjælp DTU Aqua med oplysninger om tun i Danmark
DTU Aqua undersøger den blåfinnede tuns færden i danske farvande og beder folk, som ser tun i havet omkring Danmark, om at hjælpe med oplysninger.
- Tusindvis af kilometer vandløb stadig uden faunapassage
Der er stadig mere end 3.500 fysiske spærringer i vandløbene i Danmark, som hindrer fri faunapassage og dermed succesfuld genoprettelse af blandt andet naturlige fiskebestande.
- Pas godt på laksen i Ribe Å – den skal nu klare sig uden støtteudsætninger
Fra og med 2023 bliver der ikke længere udsat opdrættede laks i Ribe Å-systemet. Ribe Å er således nu det andet vandsystem i Danmark, hvor den naturlige produktion af laks er på et niveau, hvor det mangeårige program for udsætninger af ½-års laks kan ophøre.
- Fiskene er skrubbet af i de østjyske fjorde
En gruppe fritidsfiskere og undervandsjægere fiskede efter skrubber ved Juelsminde og i Horsens og Vejle Fjord, men fangede kun meget få fisk.
- Ph.d.-forsvar om strejfende havørreder i Mariager Fjord
Den 3. juli 2023 forsvarer Kristi Källo sin ph.d.-afhandling. Forsvaret kan følges på DTU i Silkeborg eller online.
- Ph.d.-forsvar om den genetiske struktur hos limfjordsøsters
Den 4. juli 2023 forsvarer Homère J. Alves Monteiro sin ph.d.-afhandling. Forsvaret kan følges online eller på DTU i Silkeborg.
- Havørreder vender tilbage til åen på samme tid år efter år
Ny forskning viser, at flergangsgydende havørreder vandrer ind og ud af vandløbene på samme tid hvert år. Voksne havørreder afvejer vækst og overlevelse i forbindelse med opholdet i havet, hvilket afspejles i deres valg af livshistorie.
- I sommeren 2023 bliver der udsat 1.682.000 små ål i fersk- og saltvand
Formålet er at øge antallet af voksne ål, der søger mod Sargassohavet for at gyde.
- Så langt så godt: Fiskeplejens pighvarrestrygninger i 2023 er i gang
For sjette år i træk bliver kønsmodne pighvarrer strøget lokalt, som en del af Fiskeplejens bestandsophjælpning af marine fisk.
- Småtorsk er gode til at sprede sig til forskellige danske farvande. Men småtorsk kræver sunde levesteder for at klare sig
Mange torsk starter deres liv som torskelarver ude på åbent hav, hvor fiskene føres rundt med havstrømmene. En analyse viser, at de små torsk spredes vidt omkring i de danske farvande. Hvis torsken skal klare sig, skal der være gode levesteder, uanset hvor de bliver ført hen med havstrømmene.
- Forskere skubber grænserne for undersøgelser af de marine dyrs adfærd ved brug af moderne teknologi
Elektroniske mærker, der kan fjernovervåge dyrearter i det marine miljø, skubber til grænserne for hvad vi kan observere under vand og giver uvurderlig viden om dyrenes adfærd.
- Nye tal for erhvervsmæssig fangst af ferskvandsfisk i Danmark
I Søhåndbogen på fiskepleje.dk kan du finde statistikker for den erhvervsmæssige fangst af de mest populære ferskvandsfisk. Statistikkerne er nu blevet opdateret med fangsttal for 2022.
- Stenbideren er blevet en sjælden fisk og udviser store genetiske forskelle
En stenbider er ikke bare en stenbider. Der er store genetiske forskelle inden for arten, viser ny forskning. Det betyder, at en bestand ét sted ikke bare kan erstattes med individer andre steder fra. Samtidig tyder fiskeriet på, at stenbiderbestanden går markant nedad.